Mléčné plemeno Brown Swiss je jedním z nejdůležitějších plemen skotu v sektoru produkce mléka. Toto plemeno pochází z Alp, zejména z italských, švýcarských a rakouských oblastí a vyznačuje se některými zvláštnostmi, díky kterým si získalo oblibu mezi producenty mléka.
Toto je definice Brown Swiss, kterou uvádí chat Deep AI. Jedinců plemene Brown Swiss je na světě registrováno přibližně 2 282 000 kusů (zdroj FAO DAD-IS).
Americká a evropská populace jsou geneticky nejvyspělejší s desítkami let trvajícími selekčními programy a s pozoruhodnou výměnou informací i genetického materiálu. Ovlivňují zbytek světové populace plemene v Latinské Americe, na Středním východě, v Austrálii i Asii. Pojďme se na ně podívat, podrobněji pak na tu evropskou.
USA
Americká populace má v roce 2023 evidováno 9 838 krav na 244 farmách. Mohou se pochlubit produkcí mléka 21 211 liber (9 737 kg) při 4,18 % tuku a 3,43 % bílkoviny. Je to jen velmi malá populace, která však dobře reprezentuje potřeby trhu.
Americké selekční programy byly v sedmdesátých letech masivně používané i v Evropě, přinesly zvětšení tělesného rámce, zvýšení podílu mléčných složek a především také vlastní produkci mléka. V současné době je fokus na NM$, Cheese Merit (CM$) a na progresivní hodnocení výkonnosti (PPR) zaměřené hlavně na produkci bílkovin a tuků a se stále větším důrazem na funkci a zdraví. V případě NM$ je tělesná hmotnost zvířete negativně vyvážena, což souvisí s vysokou konverzí krmiva.
Brown Swiss v Evropě
Kvalita mléka
Plemene Brown Swiss dokonale vyvažuje kvantitu s kvalitou a nabízí nejlepší kombinaci produkovaného mléka. Plemeno je velmi konkurenceschopné v objemech s přidanou hodnotou díky obsahu tuku a bílkovin. V zemích, kde je zaveden systém plateb za složky, plemeno Brown Swiss umožňuje získat významnou přidanou hodnotu.
Mléko plemene Brown Swiss platí za ušlechtilou surovinou pro výrobu sýrů a někteří toho využili a používají dokonce značku - například v Itálii se můžeme setkat s výrobky uznačenými obchodní značkou Disolabruna®.
Velmi vhodným k výrobě sýrů toto mléko je hlavně díky vysokému obsahu bílkoviny, konkrétně kappa kaseinu BB. Mléko obsahující kappa kasein BB má pro sýraře tu výhodu, že umožňuje zisk většího množství sýřeniny z jednotky objemu mléka. Konkrétně ve Francii je na základě genotypizace známo, že v populaci plemene je frekvence alely pro kappa kasein B více než 80 %! To je vůbec jedna z nejvyšších frekvencí alely v populacích skotu napříč plemeny.
Různé výzkumy provedené ve Spojených státech a Itálii prokázaly zvýšenou výtěžnost sýra až o 13 % při výrobě Parmigiano Reggiano z mléka dojnic tohoto plemene. Výsledky také ukazují, že sýřenina rychleji tuhne, je konzistentnější a odolnější, což se promítá do jednoduššího zpracování a ve finále kvalitnějšího produktu. A to ocení také spotřebitelné.
Mléko plemene Brown Swiss je také pro člověka lépe stravitelné. Beta kasein obsažený v mléce představuje 30 % mléčných bílkovin v mléce. Vyskytuje se, zjednodušeně, ve dvou podtypech: A1 a A2. Některé vědecké studie poukazují na skutečnost, že tzv. A2 mléko je stravitelnější a beta kasein A1 dávají do souvislosti s rozvojem intolerance vůči mléčné bílkovině. V mnoha zemích je A2 mléko již běžně dostupné spotřebitelům a těší se vysoké popularitě. Obecně plemeno Brown Swiss vykazuje vyšší frekvenci alely beta kaseinu A2. Konkrétně ve švýcarské populaci je frekvence této alely bezmála 79 %. A plných 62 % dojnic je haplotypu A2A2. Ve Francii je dokonce podíl dojnic s haplotypem pro beta kasein A2A2 70 %.
Rodina Denzelů z německého Oberessendorfu se vyjádřela, že kombinace vysoce kvalitního mléka a ohromné vitality zvířat je to, čím se pro ně plemeno Brown Swiss stalo jednoznačně ziskovým.
Snadnost telení
Po celém světě je plemeno velmi ceněno pro snadnost telení. Důvodem je optimální sklon zádě a také její šíře, obojí usnadňuje porod. V evropské populaci se podíl porodů, u kterých není potřeba asistence, odhaduje na 97,5 %. Farmářům tak odpadá velký díl starostí. Snadné otelení se následně promítá do hladkého průběhu tranzitního období a celkově se tak kráva vrací do reprodukce v lepší kondici a lepším zdravotním stavu.
Dlouhověkost
Dlouhověkost je jednou z velkých předností plemene Brown Swiss. Vždy na to byl kladen důraz při selekci zvířat. Většina morfologických znaků typických pro plemeno byla vybrána a konsolidována tak, aby zaručila kravám dlouhý produktivní a reprodukční život. Dlouhověkost krav totiž má celkově pozitivní vliv na návratnost investic a ziskovost chovů. Chovatelům to také umožňuje zobchodovat větší počet plemenných zvířat nebo využít reprodukčního potenciálu krav k produkci polomasných kříženců do výkrmu.
Napříč zeměmi se toto plemeno vyznačuje vysokou celoživotní užitkovostí. V Německu zůstávají krávy ve stádě v průměru o rok déle než jiná dojná plemena a každý rok se vysoký díl krav dostává se svou celoživotní užitkovostí nad 100 000 kg mléka. V německém Bavorsku je to dokonce 18 % krav. V tomto jsou mezi plemeny Brown Swissky opravdu bezkonkurenční.
Snadnost manipulace
Brown Swiss je snadno ovladatelná kráva a klidného temperamentu. Jsou to znaky jako učenlivost, robustnost a pevné zdraví, které usnadňují každodenní práci chovatele ve velkém stádě. Dalším pozitivem je relativně vysoká odolnost vůči mastitidám a nízký počet somatických buněk v mléku.
Mléčná žláza je konzistentní, celkově vemeno je méně objemné a má dobře rozmístěné struky, je zdravé. Klesá tak nutnost používání antibiotik a spolu s ní náklady na veterinární péči.
Studie provedená ve Velké Británii také ukazuje, že imunitní buňky krav Brown Swiss produkují, ve srovnání s jinými plemeny, více kyslíkatých a dusíkatých radikálů, které mají baktericidní účinek.
Končetiny
Horský původ v Alpách dal plemeni pevné končetiny a vynikající schopnost chůze. Černá rohovina paznehtu je tvrdá a velmi odolná. Některé studie prokazují nižší četnost úrazů nohou ve srovnání s jinými plemeny (Holzhauer et al. 2006, J. Becker et al. 2014). Údaje shromážděné v Rakousku také ukazují na nižší počet problémů s kulháním – ve srovnání s jinými plemeny prvotelky brown swiss kulhají v podílu 1,98 % (průměr ostatních plemen 4,13 %), druhotelky kulhají v 3,31 % (průměr ostatních plemen 6,47 %) a starší krávy kulhají v 8,31 % případů (průměr ostatních plemen 14,27 %).
Schopnost adaptace
Cíle chovatelů se často na různých místech liší. To je jedna z velkých předností Brown Swiss – přizpůsobivost jakémukoliv prostředí.
Odolnost vůči teplotnímu stresu a robustnost plemene mu umožňuje přizpůsobit se jakémukoliv klimatu, od chladných zim až po horké podnebí. Tuto schopnost prokázali četné vědecké studie. Brown Swiss se rychleji zbavuje přebytečného tepla evaporací, dobře si drží kondici a tak lépe snáší tepelný stres ve srovnání s holštýnkami, jak ukazuje následující tabulka (AX et al, 2001. Et Tarabany et al, 2016).
Tato schopnost odolávat různým teplotám, ale také různým systémům krmení vysvětluje rozšíření plemene po celém světě. Brown Swiss totiž díky svému metabolismu dokáže regulovat a optimalizovat syntézu a mobilizaci tukových zásob na základě dostupné výživy.
„V našem regionu můžou být léta velmi horká, což zatěžuje lidi i zvířata. Naše krávy Brown Swiss jsou extrémně tolerantní k horku, takže se toho nemusíme příliš obávat,“ říká farmář Moraga ze Španělska.
Závěrem…?
Jasně vyplývá, že specializací plemene, ať už podle obecného vnímání, tak podle techniků a chovatelů, kteří jej šlechtí, souvisí s produkcí kvalitního mléka. Veškerá hodnocení, jak ekonomická, tak technická se provádějí na základě mléčné produkce, zdraví a funkci vemene a celkového zdraví. Není pochyb, že Brown Swiss je plemeno jednostranně mléčného užitkového typu.
Z italského originálu v Bianconero 04/2025 volně přeložila
Michaela Kupková
INPLEM s.r.o.